recept: Balkáni bohém spagetti, Kifőzde
Balkáni bohém spagetti
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg kicsontozott tarja,
1 kisebb cukkíni,
1 közepes padlizsán,
2 db pritamin paprika,
3-4 szem paradicsom,
2 fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
15 dkg füstölt sajt reszelve,
3 dl tejföl,
25 dkg spagetti,
só, bors, pirospaprika, zsír




A zöldségeket mosás után kb 2 cm-es kockákra vágom, a hagymát fél cm-es kockára, a fokhagymát sóban péppé töröm. A húst megdarálom.
Nagy, vastag fenekű serpenyőben, tűzforró zsíron megpirítom a cukkínit, padlizsánt és a paprikát. A pirítást szó szerint kell érteni, akkor lesz jó íze, ha tényleg kicsit megégetem. No nem szénfeketére, de úgy kell kinéznie, mintha ottfelejtettem volna kicsit; legyenek rajta sötét színű foltok. A legjobb ízek ugyanis ekkor törnek ki ezekből a csodás zöldségekből. Először a paprikát teszem bele, 2-3 percig sütögetem, majd a cukkínit és végül a padlizsánt, így van esélyem, hogy kb. egyformán pirulnak meg.
Közben megfőzöm a spagettit - semmi al dente, de szét sem szabad főzni. Ennél az ételnél nem lesz szaft, amit felszívhatna a tészta. Ezért legyen éppen puha, de még ruganyos, a roppanós tésztát meg egyék csak a tévészakácsok. Ha kész, leszűröm, és egy kizsírozott tűzálló edénybe borítom, megsózom, megkeverem.
Ha a zöldség kész, kiszedem a serpenyőből, félreteszem egy edénybe, megsózom, megkeverem.
A serpenyőbe most beleteszem a vöröshagymát, ezt is lepirítom barnásra. Kiveszem a felét és a zöldségre teszem, megsózom, összekeverem. Ugyanakkor beleteszem a hagymás serpenyőbe a szintén felkockázott paradicsomot, megsózom, és addig pirítom, míg meg nem roggyan. Ekkor hozzákeverem a darált húst, és addig pirítom, míg ki nem fehéredik. Ezalatt a husika magába issza a paradicsom maradék levét és ekkor kezd igazán tetszeni a dolog. Megsózom, jól megborsozom, és pirítom még egy kicsit, hogy a hús is levet engedjen. Most belekeverek egy kávéskanál pirospaprikát és leveszem a tűzről, a lé még nem sült le róla teljesen. Hozzákeverem a zöldséget, és ráterítem a tűzállóban pihenő spagettire.
A tejfölbe belekeverem a zúzott fokhagymát és ráterítem a zöldséges husira, majd az egészet megszórom a reszelt sajttal.
180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütöm.
Döbbenetesen finom ízei vannak, bőven megéri a pirítással-égetéssel járó izgalmakat. Előre is összekészíthető, vendégvárónak is alkalmas.
Ha valaki savanyúságot igényelne hozzá, az azt jelenti, hogy nincs benne elég zöldség, adjunk neki fejessalátát, és legközelebb több zöldséggel vagy kevesebb spagettivel csináljuk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: Sajtos-zöldséges spagetti
 Zöldséges makaróni
 tepsis makaróni
 makaróni magyarosan
 lasagne Kifőzde módra

Forrás: Tulajdonképpen adta magát a gondolat, csak egy jó kis vacsorát akartam csinálni.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.09.05. Utoljára frissítve: 2010.09.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 14:41:27 - 3.52)
Hozzászólások:

Szabo Kristof (2012-09-27 17:26:00):
Megcsinaltam es gigamegaszuper lett! 3 napig ettem :))) (csak a kifozderol fozok immaron 4-5 eve) Tisztelettel! Kristof

Kifőzdés (2012-09-28 11:45:23):
Egészségedre Kristóf! Örülök, hogy ízlett! Gyere máskor is!

Megjegyzés a recepthez